Choć może i rewolucje, w końcu od grudnia ubiegłego roku, zarządziłam nie lada zmiany. A właściwie jedną zasadniczą zmianę w naszym jadłospisie, koniec z jedzeniem mięsa!
Rodzina zachwycona wcale nie była, a z czasem jest tylko gorzej, bo kochają mięso, a matka nie podaje! A ja się zbuntowałam, uważam, że jemy mięsa za dużo, że owszem łatwiej zrobić posiłek dla całej rodziny, gdzie będzie mięso, ale czy mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że dobrze się odżywiamy?
Wprowadzając tę zmianę, utrudniłam sobie życie zdecydowanie, znacznie więcej czasu i energii muszę poświęcić na poszukiwanie alternatywnych przepisów, treściwych, a jednocześnie smacznych, dobrze prezentujących się na talerzu, świetnie pachnących i równie dobrych, tylko czemu nie wszystkim smakuje?
Przyzwyczajeni jesteśmy do pewnych smaków od lat, naprawdę trudno wprowadzić zmianę i w niej wytrwać, szukam pomocy w książkach kulinarnych i na stronach najróżniejszych blogerów, kucharzy, którzy preferują kuchnię bez mięsa. Nie znam ani zbyt wielu, ani za dobrze, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy, czy strony z prostymi przepisami na dania bez mięsa poproszę o pomoc!
Mogę się tylko pochwalić, że nauczyłam się już robić flaki z boczniaków, jarski bigos, czy jarską grochówkę…, polecam!
Z pomocą przychodzą mi książki wydawnictwa Egmont, obie zawierają przepisy zarówno jarskie, jak i “pełnokrwiste”, czyli mięsne. Nadają się więc dla każdego smakosza, przy tym są przepięknie wydane, bogato ilustrowane, napisane w sposób prosty, a gotowanie na podstawie przedstawionych tam przepisów nie sprawiło mi większych trudności, myślę, że Wam też. Zachęcam!
1. “ABC gotowania 3”, pani Mariety Mareckiej
https://egmont.pl/ABC-gotowania-3,3753993,p.html
2. “Polska nasza kuchnia w nowej odsłonie”, pani Zuzy Zak
https://egmont.pl/Polska.-Nasza-kuchnia-w-nowej-odslonie,4310029,p.html
Dobra wiadomość jest taka, że tytuł “Polska nasza kuchnia w nowej odsłonie” jest do:
wygrania w konkursie, wystarczy podać przepis na Wasze ulubione danie (preferowane jest to bez mięsa), na przepisy czekam od dziś tj. 20.02.2018 do 28.02.2018
Wysyłką zajmie się organizator konkursu: wydawnictwo EGMONT, zapraszam i czekam na przepisy!!!
Moje ulubione danie to “ryba na śmietanie” (uwielbiam wszystko co śmietankowe, w przeciwieństwie do mojego podstarzałego obecnie nieco organizmu):
filet rybny oprószyć pieprzem, solą i obtoczyć w mące, a na patelni podsmażyć cebulę na posolonej śmietanie. W śmietanie zanurzyć “mączny” filet i smażyć, obracając. I to tyle…. prosto, szybko i pysznie…. mniam
dziękuję, wydaje się być i prosty i smaczny faktycznie, idę wypróbować. Pozdrawiam
PRZEPIS NA GOŁĄBKI WARZYWNE
Składniki na gołąbki warzywne:
1 nieduża główka kapusty
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1/2 selera naciowego
1/2 jabłka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól, pieprz , chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
500 ml wywaru warzywnego
Marchew, pietruszkę, jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Selera, cebulę, kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką wody i dusimy kilka minut do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy – doprawiamy tak by smak warzyw był zdecydowany i intensywny.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Kapustę parzymy tak kilka minut, potem ostrożnie wyjmujemy, chwilkę przestudzamy i zdejmujemy liście. W razie potrzeby powtarzamy parzenie kapusty.
Z liści wycinamy łyka, na każdy liść kładziemy solidna łyżkę farszu, zawijamy gołąbek.
Gotowe gołąbki ciasno układamy jeden przy drugim w garnku, zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu aż kapusta zmięknie (ok 30 min). Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki.
Gołąbki jeszcze lepsze drugiego dnia, kiedy naciągną.
Inspiracją z diety warzywnej, przepis pochodzi z bloga smakuje.blox.
Polecam 🙂
dziękuję, będę musiała spróbować, wygląda na to, że jest pyszny!
Przepis przywieziony z Italii – bardzo lubimy ten prosty w wykonaniu makaron z pomidorami i mozarellą:
Na patelnię oliwa z oliwek i 2 ząbki wyciśniętego czosnku – podsmażamy;
do tego 3 puszki pomidorów, sól, papryka ostra, oregano i bazylia – dusimy około 1 godz.
2 mozarelle kroimy w kawałeczki i wrzucamy do rozgotowanej, pachnącej masy pomidorowej, mieszamy, aż ser sie rozpuści, dodajemy ugotowany al dente makaron spagetti, mieszamy i podajemy z oliwkami, posypane parmezanem. Mniam – pychota.
Bardzo polecam
dziękuję za komentarz, zgłodniałam 😉
Uwielbiam dania bez mięsa, a ostatnio odkryłam smak warzywnego indyjskiego curry. Można je zrobić właściwie ze wszystkich warzyw,ale wyjątkowo smakuje to z batatami,ciecierzyca i szpinakiem:
0,5kg batatów
ciecierzycy dwie szklanki(wcześniej ugotowanej albo z puszki)
szpinaku opakowanie mrożonego(świeży też może być)
cebula albo dwie jak kto lubi
puszka pomidorów
puszka mleka kokosowego
i teraz najważniejsze przyprawy:imbir(3cm)np wyciśnięty przez praskę do czosnku,ząbek czosnku,sok z cytryny,chili-1 łyżeczka,kmin rzymski-2 łyżeczki,czarnuszka-2 łyżeczki,kolendra-2 łyżeczki,kurkuma-1 łyżeczka,cynamon-pół łyżeczki,kardamon-pół łyżeczk,sól, olej
W garnku z posoloną wodą gotuje chwile pokrojone na kawałki bataty(od zagotowania 3 minuty wystarczą)
W głębokiej patelni albo garnku podsmaż cebulkę po chwili dodaj wszystkie przyprawy i smaż kilka minut, dodaj pomidory i po chwili mleko kokosowe, dodaj rozmrożony szpinak wymieszaj,dodaj bataty ugotowane i ciecierzycę, gotuj 10 minut, może trzeba będzie trochę dosolić
Jeść z ryżem albo z indyjskim chlebkiem naan – pycha !!
Bardzo orientalnie, i na bogato! Koniecznie muszę spróbować, dziękuję za komentarz 🙂
Madziu, podziwiam Cię . Wiele razy myślałam żeby zrezygnować z mięsa, ale jestem leniwa, a tak jest szybciej i prościej. Niestety nie posiadam daru do wymyślania potraw, dlatego posiłkuję się gotowymi przepisami. Często z pomocą przychodzi mi Kwestia Smaku. Między innymi bardzo lubię curry z ciecieżycy i dyni. Mniam .
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tajskie-curry-z-ciecierzyca-dynia-i-szpinakiem
dziękuję za komentarz, kwestia smaku też jest mi znana i lubiana 🙂
Proste, szybkie, pyszne i testowane wielokrotnie..
Spaghetti z brokulami:
Usmażyć drobno posiekana cebule z czosnkiem ( ilosc wg uznania). Dodac ugotowany i bardzo rozdrobniony brokul + makaron ( tez ugotowany:))
Posolic, polac oliwa z oliwek i jesc. 20 min i gotowe,
Pozdrawiam
Ten przepis bardzo mi się spodobał, dziś na pewno przetestuję:)
dziękuje i pozdrawiam
Ja nie jem mięsa od ponad roku. O ile mężowi nie jest trudno zjeść moje posiłki to dzieci niestety nie jestem w stanie przekonać do nowych, bogatszych smaków. I tak jeszcze dla nich osobno od czasu do czasu robię ich ulubione skrzydełka czy udka. Ale wtedy mięso kupuję zagrodowe z nadzieją że jest lepsze. Myślę że dzieci docenią zdrowe jedzenie jak same będą dorosłe.
A tobie polecam kaszotto z pieczarkami.
Na patelni zeszklić cebulkę w piórka.
Dodać pokrojone pieczarki. Jak zmiękną dosypać kaszę pęczak, zalać wodą lub bulionem. Doprawić solą, pieprzem, poczekać aż kasza będzie miękka. I gotowe. W trakcie duszenia podlewać troszkę woda bo jak kasza wchłonie to może się przypalić.
dziękuję za ten przepis