Kuchenne NIE rewolucje

Choć może i rewolucje, w końcu od grudnia ubiegłego roku, zarządziłam nie lada zmiany. A właściwie jedną zasadniczą zmianę w naszym jadłospisie, koniec z jedzeniem mięsa!

Rodzina zachwycona wcale nie była, a z czasem jest tylko gorzej, bo kochają mięso, a matka nie podaje! A ja się zbuntowałam, uważam, że jemy mięsa za dużo, że owszem łatwiej zrobić posiłek dla całej rodziny, gdzie będzie mięso, ale czy mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że dobrze się odżywiamy?

Wprowadzając tę zmianę, utrudniłam sobie życie zdecydowanie, znacznie więcej czasu i energii muszę poświęcić na poszukiwanie alternatywnych przepisów, treściwych, a jednocześnie smacznych, dobrze prezentujących się na talerzu, świetnie pachnących i równie dobrych, tylko czemu nie wszystkim smakuje?

Przyzwyczajeni jesteśmy do pewnych smaków od lat, naprawdę trudno wprowadzić zmianę i w niej wytrwać, szukam pomocy w książkach kulinarnych i na stronach najróżniejszych blogerów, kucharzy, którzy preferują kuchnię bez mięsa. Nie znam ani zbyt wielu, ani za dobrze, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy, czy strony z prostymi przepisami na dania bez mięsa poproszę o pomoc!

Mogę się tylko pochwalić, że nauczyłam się już robić flaki z boczniaków, jarski bigos, czy jarską grochówkę…, polecam!

Z pomocą przychodzą mi książki wydawnictwa Egmont, obie zawierają przepisy zarówno jarskie, jak i “pełnokrwiste”, czyli mięsne. Nadają się więc dla każdego smakosza, przy tym są przepięknie wydane, bogato ilustrowane, napisane w sposób prosty, a gotowanie na podstawie przedstawionych tam przepisów nie sprawiło mi większych trudności, myślę, że Wam też.  Zachęcam!

1. “ABC gotowania 3”, pani Mariety Mareckiej

https://egmont.pl/ABC-gotowania-3,3753993,p.html

 

 

 

 

 

 

2. “Polska nasza kuchnia w nowej odsłonie”, pani Zuzy Zak

https://egmont.pl/Polska.-Nasza-kuchnia-w-nowej-odslonie,4310029,p.html

,

Dobra wiadomość jest taka, że tytuł “Polska nasza kuchnia w nowej odsłonie” jest do:

wygrania w konkursie, wystarczy podać przepis na Wasze ulubione danie (preferowane jest to bez mięsa), na przepisy czekam od dziś tj. 20.02.2018 do 28.02.2018

Wysyłką zajmie się organizator konkursu: wydawnictwo EGMONT, zapraszam i czekam na przepisy!!!

 

 

14 thoughts on “Kuchenne NIE rewolucje”

  1. Moje ulubione danie to “ryba na śmietanie” (uwielbiam wszystko co śmietankowe, w przeciwieństwie do mojego podstarzałego obecnie nieco organizmu):
    filet rybny oprószyć pieprzem, solą i obtoczyć w mące, a na patelni podsmażyć cebulę na posolonej śmietanie. W śmietanie zanurzyć “mączny” filet i smażyć, obracając. I to tyle…. prosto, szybko i pysznie…. mniam

    1. dziękuję, wydaje się być i prosty i smaczny faktycznie, idę wypróbować. Pozdrawiam

  2. PRZEPIS NA GOŁĄBKI WARZYWNE

    Składniki na gołąbki warzywne:

    1 nieduża główka kapusty

    6 marchewek

    2 korzenie pietruszki

    1/2 selera naciowego

    1/2 jabłka

    2 duże cebule

    2 ząbki czosnku

    100g koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka suszonego czosnku

    sól, pieprz , chili

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    500 ml wywaru warzywnego

    Marchew, pietruszkę, jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

    Selera, cebulę, kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.

    Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką wody i dusimy kilka minut do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy – doprawiamy tak by smak warzyw był zdecydowany i intensywny.

    Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Kapustę parzymy tak kilka minut, potem ostrożnie wyjmujemy, chwilkę przestudzamy i zdejmujemy liście. W razie potrzeby powtarzamy parzenie kapusty.

    Z liści wycinamy łyka, na każdy liść kładziemy solidna łyżkę farszu, zawijamy gołąbek.

    Gotowe gołąbki ciasno układamy jeden przy drugim w garnku, zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu aż kapusta zmięknie (ok 30 min). Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki.

    Gołąbki jeszcze lepsze drugiego dnia, kiedy naciągną.

    Inspiracją z diety warzywnej, przepis pochodzi z bloga smakuje.blox.
    Polecam 🙂

    1. dziękuję, będę musiała spróbować, wygląda na to, że jest pyszny!

  3. Przepis przywieziony z Italii – bardzo lubimy ten prosty w wykonaniu makaron z pomidorami i mozarellą:

    Na patelnię oliwa z oliwek i 2 ząbki wyciśniętego czosnku – podsmażamy;
    do tego 3 puszki pomidorów, sól, papryka ostra, oregano i bazylia – dusimy około 1 godz.
    2 mozarelle kroimy w kawałeczki i wrzucamy do rozgotowanej, pachnącej masy pomidorowej, mieszamy, aż ser sie rozpuści, dodajemy ugotowany al dente makaron spagetti, mieszamy i podajemy z oliwkami, posypane parmezanem. Mniam – pychota.
    Bardzo polecam

  4. Uwielbiam dania bez mięsa, a ostatnio odkryłam smak warzywnego indyjskiego curry. Można je zrobić właściwie ze wszystkich warzyw,ale wyjątkowo smakuje to z batatami,ciecierzyca i szpinakiem:
    0,5kg batatów
    ciecierzycy dwie szklanki(wcześniej ugotowanej albo z puszki)
    szpinaku opakowanie mrożonego(świeży też może być)
    cebula albo dwie jak kto lubi
    puszka pomidorów
    puszka mleka kokosowego
    i teraz najważniejsze przyprawy:imbir(3cm)np wyciśnięty przez praskę do czosnku,ząbek czosnku,sok z cytryny,chili-1 łyżeczka,kmin rzymski-2 łyżeczki,czarnuszka-2 łyżeczki,kolendra-2 łyżeczki,kurkuma-1 łyżeczka,cynamon-pół łyżeczki,kardamon-pół łyżeczk,sól, olej
    W garnku z posoloną wodą gotuje chwile pokrojone na kawałki bataty(od zagotowania 3 minuty wystarczą)
    W głębokiej patelni albo garnku podsmaż cebulkę po chwili dodaj wszystkie przyprawy i smaż kilka minut, dodaj pomidory i po chwili mleko kokosowe, dodaj rozmrożony szpinak wymieszaj,dodaj bataty ugotowane i ciecierzycę, gotuj 10 minut, może trzeba będzie trochę dosolić
    Jeść z ryżem albo z indyjskim chlebkiem naan – pycha !!

    1. Bardzo orientalnie, i na bogato! Koniecznie muszę spróbować, dziękuję za komentarz 🙂

  5. Proste, szybkie, pyszne i testowane wielokrotnie..
    Spaghetti z brokulami:
    Usmażyć drobno posiekana cebule z czosnkiem ( ilosc wg uznania). Dodac ugotowany i bardzo rozdrobniony brokul + makaron ( tez ugotowany:))
    Posolic, polac oliwa z oliwek i jesc. 20 min i gotowe,
    Pozdrawiam

    1. Ten przepis bardzo mi się spodobał, dziś na pewno przetestuję:)
      dziękuje i pozdrawiam

  6. Ja nie jem mięsa od ponad roku. O ile mężowi nie jest trudno zjeść moje posiłki to dzieci niestety nie jestem w stanie przekonać do nowych, bogatszych smaków. I tak jeszcze dla nich osobno od czasu do czasu robię ich ulubione skrzydełka czy udka. Ale wtedy mięso kupuję zagrodowe z nadzieją że jest lepsze. Myślę że dzieci docenią zdrowe jedzenie jak same będą dorosłe.
    A tobie polecam kaszotto z pieczarkami.
    Na patelni zeszklić cebulkę w piórka.
    Dodać pokrojone pieczarki. Jak zmiękną dosypać kaszę pęczak, zalać wodą lub bulionem. Doprawić solą, pieprzem, poczekać aż kasza będzie miękka. I gotowe. W trakcie duszenia podlewać troszkę woda bo jak kasza wchłonie to może się przypalić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *